Sjung ingen lovsång, en film om Björn Afzelius
3Oppdatert: 24.04.2011


Sjung ingen lovsång
(VHS - 1999) 90 min

Björn Afzelius var inte bara socialisten som samlade in stora summor till de förtryckta i den tredje världen eller den romantiske kärleksdiktaren som hyllade kvinnan till latinskt smeksamma melodier. I sina sånger sjöng han också om tvivlet på politikens ledare, om svåra upplevelser i barndomen och om att han vid 50 års ålder kunde se tillbaka på ett antal misslyckade relationer.

Björn Afzelius spelade in skivor under 27 år och blev en del av den
skandinaviska musikhistorien. Flera av hans sånger har blivit evergreens och han fick uppleva hur hans egna barn fick sjunga fars visor i skolan. I filmen "Sjung ingen lovsång" möter vi Björn som storebror till Bengt, som bybo i norra Italien, megastjärna i Norge, far till två älskade döttrar och som framgångsrik scenartist under tre decennier. Vi hör honom sjunga några av sina mest kända låtar, t ex Ikaros, Evelina, Sång till friheten och Isabelle. Här finns många unika filmbilder, de tidigaste från hans uppväxt och ungdomstid.

Som bonus innehåller denna kassett också ett längre utdrag från den minneskonsert som hölls för Björn, där bl a Hoola Bandoola Band medverkar. Dessutom finns här den rockvideo som gjordes på sången "Tusen bitar". Titeln på filmen är hämtad från skivan "Tankar vid 50", som släpptes ungefär samtidigt, som han fick besked om att han hade insjuknat i cancer.