Wiehe/Afzelius-opptak gikk tapt
3
Av: Frank Johnsen
BA 24.12.2002
 
Mikael Wiehe og avdøde Björn Afzelius spilte i 1995 inn 20 låter i et lite svensk studio, men for to måneder siden fikk Wiehe høre at teipene var slettet. – Veldig trist, sier han til BA.

Platen med de uutgitte opptakene kunne blitt et fint testamente over hans tette samarbeid i over 30 år med Afzelius som døde av kreft 16. februar 1999.

– Jeg har opptakene på kassett, men det blir ikke det samme. Jeg ble svett da jeg ringte selskapet og fikk vite skjebnen til teipen.
– Savner du Bjørn?
– Selvsagt. Vi sto hverandre veldig nært, både profesjonelt, personlig og politisk. Vi hadde nær kontakt under sykeleiet, og begge visste at Bjørn skulle dø. Vi fikk oppklart alt mellom oss. Han kommer til å være med meg livet ut.
– Har du noen gang vært fristet til å gi deg etter Bjørns død?
– Nei, tvert imot. Jeg føler at det vi før var to om, må jeg gjøre alene. Det føles riktig, sier Wiehe.

Både han og Bjørn hadde et veldig tett forhold til Norge.

– Dessverre får vi for liten tid til å se oss rundt når vi turnerer. Det blir lydprøve, konsert, hotellrommet og avreisen til flyplassen neste morgen. Men jeg føler meg virkelig hjemme i Bergen. Jeg har jo vært her mye gjennom årenes løp Det er den samme vinden, regnet og dialekten som i Malmö. Kjennes godt, smiler Wiehe – som kunne glede seg over en fullsatt konsert på Logen i går kveld.