Sex, våld, sprit och Afzelius
3

Av Britta Svensson,
Expressen 93-09-08

Bjørn Afzelius, 46, är känd som proggmusikern med de vackra kärlekssångerna. I sin första roman "En gång i Havanna" avslöjar han nya sidor av sig själv. Boken är full av våld, sex och supande. Den är sann till 90 procent, säger Björn Afzelius själv.

"Kvinnor gillar brutal åtrå"
Det senaste året har det varit tyst om musikern Björn Afzelius, som sålt en och en halv miljon skivor de senaste 20 åren.
Tiden har Björn Afzelius använt till att skriva sin första roman.
- Det är mitt engagemang för Kuba som ligger bakom. Blockaden mot Kuba gör att folk har det mycket svårt. Det är dags att strunta i Castro och hjälpa kubanerna av humanitära skäl.

"Dansgalna mulattor"
Men det som slår den som läser Björn Afzelius bok är inte bara hans skildringar av misären och förtrycket på Kuba.
* Du verkar tagen av de kubanska kvinnorna. Du skriver sida upp och ner om nånting du kallar "mulattor". "Dansgalna mulattor", "outtröttliga mulattor", "den kubanska mulattan är Guds gåva till oss män" - det låter väldigt rasistiskt.
- De pratar så på Kuba. Det finns en sån rasblanding att svart eller vit, det spelar ingen roll. Folk kallar varandra för "blåneger" eller "den lilla mulattan", men det finns inga värderingar i det.
* Vad är en "mulatta"?
- Det heter ju mulatska på svenska egentligen, med det låter som nånting ur en rasbiologisk skolbok. Så jag har försvenskat spanskans "mulata" - en kvinna som har en hudfärg någonstans mellan vit och svart.


* Ibland använder du väldigt grova uttryck. "Jag ska spänna upp ditt nyflådda mulattskinn i masten" - varför skriver du så?
- Om jag sa så till en mulatta på Kuba skulle hon skratta hysteriskt. Språket på Kuba är grövre än något annat språk jag hört. Det ser kanske illa ut, med det är normal samtalston.
* Din hjälte Johnny, har ett förhållande med en "mulatta" i boken. Dina sexskildringar handlar mycket om våld. "Hårt", "brutalt" och "tvingade" är ord du använder.
- Så är ju sex ofta. Allt ifrån den ömmaste beröring till de mest våldsamma grepp.


"Du våldtar mig och får mig"
* Du går till och med så långt som till en våldtäkt. "Du våldtar mig och får mej känna mej som ett hondjur", säger bokens hjältinna til hjälten.
- Det är ett drastiskt uttryck för nånting som kvinnor uppskattar, att bli djuriskt åtrådda. I ett visst läge tar passionen överhand, och det njuter hon av, som de flesta kvinnor gör.
* Så du menar att kvinnor tycker om att bli våldtagna?
- Hon blir ju inte våldtagen av en ful gubbe på gatan. Hon blir passionerad och brutalt älskad av den hon älskar och hon erkänner att hon tycker om det. Det är väl för fan vackert.
* I ordet våldtäkt ligger väl att det sker emot offrets vilja.
- Jaaa (suckar), jag kanske kunde skrivit: jag tycker om när du älskar mig våldsamt, men hon säger inte det, hon säger det ordet.
* Är det också ett sätt att uttrycka sig som har med språbruket på Kuba att göra?
- Det finns många svenska kvinnor som uttrycker sig precis på det sättet. Utan att mena att de tycker om våldtäkt i största allmänhet. De gillar att bli brutalt åtrådda i ett förhållande och vågar erkänna det.
* Har du haft en sådant här förhållande med en "mulatta" som du skriver om?
- Det säger jag inte. Där går gränsen. Men mycket av innehållet i boken ligger väldigt nära verkligheten.

"Han gör det jag skulle vilja ibland"
* Din hjälte Johnny är väldigt våldsam. Är du det också?
- Nej, han är häftigare. Han tappar kontrollen snabbare än vad jag gör. Han gör väl det som jag skulle vilja göra ibland.
Björn Afzelius bok har precis kommit ut. Efterfrågan på den har varit så stor att förlaget redan beslutat om en ny upplaga.