Afzelius. "Det här är det bästa"
3

Stolt.
- Jag sjunger våra gamla texter med stolthet, säger Björn Afzelius. "Det här är det bästa vi gjort"


[BORLÄNGE]
Turnén är på sluttampen. Efter Borlängekonserten har Hoola Bandoola Band nu bara två uppträdanden kvar. Turnén kan summeras.
- Något av det bästa vi bestämt oss för att göra, säger Björn Afzelius.

Bandet har varit ute sedan i juli och turnén närmar sig slutet. En spelning i Jönköping och en i Göteborg återstår. Hoola Bandoola Band har i 1996- års version bestått av samma uppsättning som under slutåret 1976, samt två nya medlemmar. Nu kan de se tillbaka på comebacken. Var det egentligen så klokt av 50-åringarna att ställa sig på scenen igen? Var det rätt att på 90-talet sjunga låtar om 70-talet?

Vill höra låtarna
Enligt Björn Afzelius var det trycket utifrån som fick bandet att göra comeback. När han stod på scenen själv var förfrågningarna många om att spela gamla Hoola Bandoolalåtar. Samma erfarenhet hade Mikael Wiehe. Det var mest ungdomar som frågade.
- Och vi tyckte väl att om det ska spelas gamla Hoola Bandoola låtar, ska Hoola Bandoola Band göra det.

Texterna aktuella
Efter några års funderingar tog de beslutet om en comeback. Att den kom exakt 20 år efter uppbrottet är enligt Afzelius en slump. Och så här i efterhand, trots både kritikerris- och ros, ångrar sig inte bandet. Tvärtom.
- Det är något av det bästa vi har bestämt oss för att göra, säger Björn Afzelius.
Den främsta orsaken är sångerna. Bandet har ärligen uppfattat att sångerna och texterna fortfarande är viktiga och aktuella. Och att de har nått ut till en ny generation.
- Det har varit mycket ungdomar på konserterna.

Har kvar idealen
Så för bandet har det känts bra att sjunga 70-tals låtar på 90-talet.
- I många fall är texterna i dag i ännu högre grad aktuella, exempelvis när det gäller helvetet med arbetslösheten. Eller att de rika blir rikare och de fattigare allt fattigare, säger Björn Afzelius. Han tror också att hans generation, som idag är runt 50 år, mår bra av att se att bandmedlemmarna fortfarande har kvar idealen. För det har de.
- Ja, det kan du skriva upp. Jag sjunger de gamla texterna med stolthet, säger Björn Afzelius.

PETRA MARTINSSON
B.T. 23.10.1996