Björn Afzelius Globetrotters - Innan Tystnaden / Danska nätter
3

Av Tore Olsen
Puls nr 2, 1983

Når vi nå har åpnet grensene opp for Ulf Lundell bør norsk rockpublikum for alvor begynne å bli klar over Bjørn Afzelius. Det er ikke helt ut i det blå å si at musikalsk kan Afzelius stå som Sveriges Åge Aleksandersen. Både Bjørn og Åge henter impulsene fra amerikansk musikk, og begge framfører straight rock: med rask, drivende dansbare rytmer, som vakre ballader. Jeg synes Afzelius er flinkere. Han er varmere, mer variert - og har mer lyriske klanger. 

 


Nå finnes det to LP-er (fire LP-sider) med ham. Innan Tystnaden er en fin studio-LP. Her viser Afzelius hva han brenner for: at tekstene skal være gode og menneskelige og at musikken skal få menneskene til å svinge seg. Afzelius er stort sett selvhjulpen med materiale. Men han tar gjerne utenlandsk materiale og setter til egne tekster. Afzelius er glad i Dylan og her gjør han Zimmys "Positively 4th Street" - til "Absolut Solar Plexus". "En sång om friheten" er en svensk tekst til Silvio Rodriguez’ melodi.

Afzelius bryr seg om ting. han er en av rockens trubadurer for Amnesty Internationals ånd - og det er ålreit. Afzelius synes å stå fram for menneskelighet, istedenfor politisk vinkling. Det er sikkert ikke alle som er klar over det, men det er Afzelius som har skrevet teksten til "Balladen om K", en av Marie Bergmans ‘mest vellykkede på konsertrepertoaret.

Jeg har sett Afzelius live (på Club 7) og han fungerer svært bra innenfor sitt band Globetrotters. Det er en bra gjeng. Det viser de bl.a. på behandlingen av The Bands "The Weight": en låt som ikke er lett å takle - men svensken gjør det overbevisende bra. Det vitner om musikalitet og følelse.. Som tittelen forteller ble Danska Nätter spilt inn i Danmark (Montmartre og Nørrebrohallen). Det er god lyd over produktet, og den bør - selvsagt - spilles høyt (som coveret også anbefaler). 16 numre kniper seg inn på disse fire konsertsidene. Det meste av det beste av Afzelius’ konsertrepertoar er med. To fine LP-er med Bjørn Afzelius, en svenske som har publikum her hjemme, men som gjerne fortjener større tilslutning.