Björn Afzelius er død
3
Den svenske sangeren, komponisten og politiske aktivisten Björn Afzelius er død. Han ble 52 år, og døde på et sjukehus i Gøteborg tidlig tirsdag morgen. Han hadde slitt med kreft i lengre tid, men rakk å fullføre innspillinga av et nytt album før han døde. Det kommer – når tida føles moden – på Norske Gram.

Mot slutten av sin karriere hadde Bjørn Afzelius Norge som sitt største platemarked. Kommersielt slo han for alvor gjennom med sin versjon av Anne Linnets “Tusen Bitar”, men ble stjerne i politisk-radikale kretser tidlig på 70-tallet. Da var han motor i Hoola Bandoola Band, der han delte rollen som frontfigur med Mikael Wiehe. De to kom til å samarbeid tett helt til det siste.

Solidaritet med Latin-Amerika

I 1991 ble Afzelius tildelt en Grammy som Årets Utenlandske Artist I Danmark. Hjemme I Sverige solgte han godt over 2 millioner plater, og henta hjem 12 gullplate-troféer. I 1993 ga han ut romanen “En Gang I Havana”. Et snaut tiår tilbake i tid gjennomførte han en turne sammen med bl.a. Åge Aleksandersen, der formålet var å samle inn penger til et kultursenter I Nicaragua.

Solidaritet med folkene i Latin-Amerika, mot USA-imperialismen, ble for alltid Bjørn Afzelius’ politiske varemerke.

ARILD RØNSEN - Puls.no 17.02.1999