Björn Afzelius Globetrotters - Innan tystnaden

3Oppdatert: 07.04.2011

TR 031-42 - 1982
RCD-05 - 1990
EKG CD 141 - 1997
CMC 6125-2 - 1999
WMS 5050467-6675-2-5
Medan bomberna faller


Björn Afzelius 1984.
Foto: Gorm Valentin

Sång till friheten
Häxjakt!
Flickan i snön
Absolut solar plexus
Minnenas kväll
Man kan inte äga varann


 
Till min kära
Alla ljudklipp lagt ut med tillstånd från Rebelle AB, Göteborg

Musiker:
Björn Afzelius:
Bernt Andersson:
Janne Brynstedt:
Bengt Bygren:
Anders Hagberg:
Magnus Johansson:
Per Melin:
Tomas Olsson:
Hannes Råstam:
Björn Stern:

Sång, gitarr, percussion
Sång, orgel, dragspel, percussion
Gitarr
Piano, synthesizer
Tenorsax
Trumpet
Trummor
Congas
Bas
Barytonsax

Trots framgångarna försäljningsmässigt hade "Globetrotter" slaktats i pressen, politisk musik var helt enkelt inte chic längre. Björn tog kritiken allvarligt, inte vad beträffar pressens åsikter, utan publikens. Var det möjligen så att country-musiken på "Globetrotter" sålde sej själv, men att även publiken skulle vända ryggen till en politisk LP? Björn beslöt sätta allt på ett kort, om det inte gick bra skulle han genast sluta göra skivor. Därför döpte han plattan till "Innan tystnaden", Björns egen tystnad. Skivan skulle bli han musikaliska manifest och testamente.
I maj 1982 kom "Innan tystnaden" ut och blev Det Store Genombrottet för Björn Afzelius. Den har hittils sålt 130000 exemplar och säljer stadigt hela tiden. Trots sånger om Mellanöstern, Centralamerika, Afrika m.m. Rena kampsånger. Nyckeln är del kraften och övertygelsen i sångerna och orkestern dels de två stora låtarna "Sång till friheten" och "Till min kära". Samt det stora behov av politisk musik som verkligen fanns ute bland folk, just tack vare högervinden.
Man uppskattade att någon hade iedealen kvar och vågade stå för dom offentligt. "Innan tystnaden" blev Björn Afzelius' första platinaskiva, och han hade nu inga som helst tankar på att byta jobb, han visste att han behövdes, det hade publiken talat om för honom.
Citat: "Det hemska lär man sej genast - det goda dör man för." (Silvio Rodriguez)