Björn Afzelius Globetrotters - Globetrotter

3Oppdatert: 05.04.2011

031-36 - 1980
RCD-04 - 1990
EKG CD 143 - 1997
CMC 6124-2 - 1999
WMS 5050467-6674-2-6
Evelina


 

Här och nu
På stormiga vatten
Tankar i Ligurien
Vi älskar dej, Amerika!
Livets skatt
Visa i vargtimmen


 
Globetrotter
Alla ljudklipp lagt ut med tillstånd från Rebelle AB, Göteborg

Musiker:
Björn Afzelius:
Bernt Andersson:
Janne Brynstedt:
Maria Grahn:
Jesper Lindberg:
Per Melin:
Jim Page:
Hannes Råstam:
Annalena Ståhl:
Carina Uvholm:
Hans Wiktorsson:

Sång, gitarr, percussion
Sång, orgel, dragspel, flygel, munspel
Gitarrer
Sång
Akustiska gitarrer, mandolin, pedal steel-guitar, sång
Trummor
Akustiska gitarrer
Bas, sång
Sång
Sång, flöjt
Congas

På sommaren 1980 fick Björn anbud att skriva musik till ett TV-program om kapprustningen i Världen och nu behövde han musiker. Han frågade på stan i Göteborg vilka som var bäst, och på så vis kom gruppen Globetrotters till.
Samarbetet ledde till inspelningen av LP'n "Globetrotter" som kom ut på hösten 1980. Den blev inledningen til Björns egna stora komersiella genombrott. Hoola Bandoola Bands succe var ju i mångt och mycket Mikael Wiehes och tidsandans förtjänst. "Globetrotter" var i stort sett en country & western-platta och de lättillgängliga låtarna tilltalade en stor och bred, vanlig publik. Med hjälp av dansbanden som gjorde ett otal versioner av sånger som "Evelina", "På stormiga vatten" och "Livets skatt" köptes Björns musik plötsligt av dom han ville nå; Den svenska arbetarklassen. "Globetrotter" sålde över 50000 exemplar och blev därmed Björns första guldskiva. Nu började också TV för första gången intressera sej för Björn Afzelius och man gorde bl.a. två specialprogram där man presenterade hans musik, det ena av dom f.ö. tillsamman med den norska sångerskan Inger Lise Rypdal som tillsammans med Björn sjöng hans sånger i en show från Cirkus i Stockholm.

Nu ökade trycket åter på Björn att fara ut på turne och under våren 1981 satte man igång. Men nu visste Björn vad han ville: Nå ut till vanligt folk och eröva Danmark och Norge. Det var slut med de vanliga vänsterkonsertställena, nu blev det dansrestauranger, folkparker och rockklubbar. Björn ville nå ut med sitt socialistiske budskap brett nu när det avpolitiserade 80-talet var inne.
Första turnen gick över hela Skandinavien och efter den var Globetrotters ett sammansvetsat band som hade testats grundligt och nu var man redo för det avgörande provet: En klart uttalad politisk LP midt i högervinden.
Skivan tillägnas:
Rick Danko, Levon Helm, Garth Hudson, Richard Manuel och Jamie Robbie Robertson.