Björn Afzelius & Mikael Wiehe

3Oppdatert: 21.04.2011

TRAM70 - 1986
TRAMCD70 - 1986
Natten


 

Ljuset
Mitt hjärtas fågel
Carolina
Barkbåten
Valet
Senor Martinez Mondragon's bekännelse
Som en duva

 
Vi lever ännu
Alla ljudklipp lagt ut med tillstånd från Rebelle AB, Göteborg

Musiker:
Björn Afzelius:
Mikael Wiehe:
Jim Page:
Marius Müller:
Bernt Andersson:
Olle Nyberg:
Mats Persson:
Inga-Lill Johansson:
David Ojeda:
Annie Bodelson:
Thomas Wiehe:
J. J. Rooke:
Billy Cross:
Hannes Råstam:
Bengt Blomgren:
Mads Nillson:

Sång, gitarrer
Sång, gitarrer
Gitarr
El. gitarr
Dragspel
Klaviatur
Slagverk
Körsång
Flöjt
Klaviatur
Ak. gitarr
Trummor
El. gitarr
Bas
El. gitarr
Mix

Redan från tiden med Björn Afzelius Band hade Björn till och från samarbetat med gamle vännen och Hoola Bandoola Band-kollegan, Mikael Wiehe, och 1986 skulle bli deras stora år tillsammans.
De var tillsammans och spelade på Kuba redan 1978 och 1979 samt gjorde ett par kortare akustiska turneer 1982 och 1983. Men nu, när båda upplöst sina respektive orkestrar, hade man gott om tid att planera ett samarbete igen. Man beslöt att genomföra två projekt: Dels spela in en miljon till Nicaragua och dels göra en LP tillsammans, elva år efter sista Hoola-plattan. Med två röster och två gitarrer gav de 20 konserter juli månad och drog en sammanlagd publik på över 100000 personer, ett snitt på drygt 5000 per kväll. Därmed blev Björn Afzelius och Mikael Wiehe de mest publikdragande artisterna i Sverige under 1986. Resultatet blev att i augusti kunde man sända 1,2 miljoner till stöd för kulturen i Nicaragua. På hösten gick de så in i studio i Köpenhamn och spelade in LP'n "Björn Afzelius & Mikael Wiehe" som blev en av de största svenska försäljningsframgångerna någonsin. Den har idag sålt över 225000 exemplar. Sången "Mitt hjärtas fågel" låg f.ö. på Svensktoppen i ett halvår.
Under 1987 följde Björn och Mikael upp sina framgångar med turneer i Norge och Danmark vilket inbringade ytterligare en halv miljon till Nicaragua innan man åter gick skilda vägar.