Björn Afzelius - Tusen bitar
3

Av Arild Rønsen
Puls nr 5, 1990

Med god hjelp av Anne Linnet har Bjørn Afzelius gjort det igjen. Hun har skrevet tittelkuttet, og det handler om en garantert radiohit både i Sverige og Norge. Jøss, den er flott - men på denne plata fins det flere og enda søtere godbiter. "Två Ljus" er platas kanskje aller fineste tekst; oppriktig og troverdig - sånn som Åge Aleksandersen er på sitt aller beste. "Amerika" er en besk sang om Den Hvite Manns inntreden på det fjerne kontinentet.

"Den Himmelska Fridens Torg" handler selvfølgelig om de kinesiske ledernes blodige svik 4. juni 1989. Det måtte liksom bli Afzelius eller Wiehe som skreiv denne sangen. Hele veien sørger gitaristen Billy Cross (Jørn Hoel-produsenten, med Dylan på "Budokan") for aldeles glimrende tonefølge. Han er virkelig et funn av en studiogitarist.

For meg er likevel "Gånglåt Från Sörgården" denne platas blinkskudd. Endelig en som setter på trykk det som gir mange av oss en vond smak i munnen - oppe i gleden over det totalitæres fall i Øst-Europa:

"Nu är vi alla broderfolk/både i öst och väst/Se’n kan vi annektara dom/bara dom blir liberala; Vem är det som tjänar på det?"

"Sannheta har som regel venstrevri," var det noen som sang. Bjørn Afzelius tror ikke - og håper i hvert fall ikke - på noen varig høyredreining verken i øst- eller Vest-Europa. Han har en meningsfelle i
ARILD RØNSEN