Ta vara på Björns musik
3

Av Mårran
Sydsvenska Dagbladet 20.03.1999

Jag fick för et tag sedan den skakande nyheten om Björn Afzelius alltför tidliga död. Det känns underligt, på något sätt hade jag väntat mig att alla numera folkkära gamla proggare skulle finnas kvar åtminstone tills jag blev 25.
Så mycket bra musik som gjordes förr, visserligen finns det bra musik från 90-talet också, men det är inte riktigt samma klass. De som nu är, eller skulle ha varit, i medelåldern är liksom legender. Det finns ju inte jättemånga kvar - Dylan, brödrerna Wiehe och Cohen är de jag kommer på just nu. De flesta är borta, som Lennon, Joplin, Hendrix, Morrison, Vreeswijk och nu också Björn Afzelius.
Det är kanske inte så många i min ålder som uppskattar hans musik, och även om jag ibland tycker det blir lite väl dansbandsaktigt, är många av hans texter mycket vackra och/eller övertygande.
Sånger som "Ikaros", "Dockhemmet", "Svarta gänget", "LTO-tango", "Juanita" och "Visa i vargtimmen" betyder väldigt mycket för mig och säkerligen också för många andra. I alla fall finns de kvar, även om vi mist deras upphovsman. Sverige har förlorat ännu en legend, men hans musik består. Ta vara på den! Lyssna på den!

Ur Björn Afzelius' klipparkiv
"Mårran" uppmanar alla att inte glömma Björn Afzelius musik. Här sjunger han på en visfestival 1992.