Sex, vold, fyll fra Afzelius
3

Av Britta Svensson,
VG/Expressen 93-09-08

Björn Afzelius - mannen bak den vakre og vare kjærlighetssangen "Tusen bitar" avslører nå nye sider av seg selv i sin nye bok. Romanen "En gång i Havana" er full av vold, sex - og fyll

-
90 prosent av alt som står i boken er sant, sier Björn Afzelius.
Boken er akkurat kommet ut i Sverige, men den er allerede utsolgt - og forlaget er i ferd med å trykke nye opplag. Handlingen er lagt til Cuba - og Björn Afzelius sier at det er hans kjærlighet til landet og folket som ligger bak boken.
- Blokaden mot Cuba gjør at folket der har det vanskelig. Jeg synes det er på tide å blåse i Castro - og rett og slett hjelpe kubanerne av humanitære årsaker.
Men når man leser "En gång i Havana" er det nok ikke først og fremst skildringen av de undertrykte menneskene på Cuba som først og fremst huskes. Ikke minst er sex-scenene som beskrives både brutale og detaljerte.
- Slik er jo ofte sex. Alt fra den ømmeste berøring til de mest voldsomme grep, sier Björn Afzelius. Han går heller ikke av veien for å beskrive en voldtekt, slik "offeret" opplever det. "Du voldtar meg - og får meg til å føle meg som et hunndyr", sier bokens heltinne til helten, Johnny.

Vakkert
- Det er et drastisk uttrykk for noe som kvinner setter pris på, å bli dyrisk begjært. På et tidspunkt tar lidenskapen overhånd - og så nyter kvinnen i boken det, som de fleste andre kvinner gjør det.
- Mener du at kvinner liker å bli voldtatt?
- Hun blir jo ikke voldtatt av en stygg mann på gaten. - Hun blir lidenskaplig og brutalt elsket av den mannen hun elsker - og hun innrømmer at hun liker det. Det er vel for faen vakkert.
- Men i ordet voldtekt, ligger det vet at det skjer mot offerets vilje?
- Jaaa, sukker Afzelius, jeg skulle kanskje skrevet "jeg liker at du elsker meg voldsomt", men hun sier ikke det.


ROMAN: Mye av det som står i romanen til Björn Afzelius er selvopplevd, sier den svenske artisten.