Morderen Afzelius!
3

Av Arild Rønsen
Puls nr 12, 1988

Under en turné begynte jeg å skrive en sang mens jeg lå under et epletre i Sogn. Jeg tenkte: Bedre kan man ikke ha det! Den begynte med at “Gud skjenket menneskeheten Norge!”, og slutta med at jeg sto lengst oppe på Glittertind og ropte: “Norge er ditt navn!” Jeg tror nok den låta trenger litt frisering før jeg gir den ut...

Bjørn Afzelius sitter på toppen av SAS-hotellet og beundrer solnedgangen over Oslofjorden. Men den siste skiva hans handler ikke om Norge. Likevel har han reist og skrevet. "Don Quixote" er ei plate som er blitt til under og etter Afzelius mange reiser til Europa.
- Jeg har lagd sanger om Latin-Amerika, selv om jeg knapt har satt mine bein der. Da jeg oppdaga hvilket fantastisk interessant kontinent Vest-Europa er - her fins som mange kulturer! - falt allting på plass. Ta Korsika som eksempel, en fantastisk vakker øy - men ikke før jeg dro dit ble jeg klar over at øya faktisk er okkupert av Frankrike. Ja, jeg visste ikke en gang sikkert om den tilhørte Frankrike eller Italia!
Visste du at de 300.000 korsikanerne har sitt eget språk? Frankrike gir blaffen, de lar alt som kan minne om næringsliv på øya seile sin egen sjø. Makta i Frankrike er utelukkende interessert i Korsika som mål for luksuriøse feriereiser der de kan velte seg i luksus.

Motstanden på øya kan deles i tre. 1) De som ønsker løsrivelse og egen statsdannelse. 2) De som vil ha en autonom (selvstyrt) provins — etter mønster av Sardinias forhold til Italia — og 3) De som på allment grunnlag er mot Frankrike. For ikke så veldig lenge siden tilhørte Korsika guvernøren av Genova, men han solgte øya til Frankrike i 1768. Som om svenskekongen skulle solgt Gotland til Polen! Året etter ble Napoleon født der, typisk nok med et italiensk navn; Napoleone Bonaparte. På Korsika fant jeg alt man kan begjære for å lage en fin sang: Romantikk - Skjønnhet - Frihetskamp.

MOSSAD-aksjon
Bjørn Afzelius snakker seg varm, og avslører en historisk kunnskap som ikke kan ha krevet så reint lite researcharbeid. Om dette er en vanlig metode når han skriver sine sanger?
Ja, selv om det ikke er vanlig at jeg i utgangspunktet er så blank som i Korsikaspørsmålet. Poenget er at så lenge jeg gir uttrykk for sterke meninger i sangene mine, må jeg også vente å få spørsmål om innholdet. 
Således er bakgrunnen for "Under Sions Kalla Stjärna" som følger:
Sammen med religiøse representanter, danske folketingsmenn, Mikis Theodorakis og Costa Gavras skulle Afzelius følge 100 palestinere på en båtreise tilbake til sitt hjemland. Palestinerne var ulovlig deportert fra Israel, til og med USAs utenriksminister Shultz protesterte. Etter mønster av den jødiske ferden med "Exodus" i 1936 - fartøyet ble stoppa av engelskmennene - skulle reisefølget ta seg fra Athen til Palestina. Dagen før avreise ble båten sprengt i filler av den israelske etterretnings- og terrororganisasjonen MOSSAD. På TV kunne så Afzelius ved selvsyn konstatere at statsminister Shamir mente det fredelige reisefølget var en gjeng mordere!

Vil du ha flere spennende historier? Kjøp plata.

ARILD RØNSEN