"Min sambo är 20 år yngre"
3
Björn Afzelius i stor intervju - Om sin kärlek - Om musiken - Om att kallas gubbsjuk - Om boxning - Om när han var nära döden
 

Han är trött på att anklagas för att vilja våldta kvinnor, att vara macho, att skriva patetiska dansbandslåtar - och att jaga småflickor. - Att jag bor ihop med en 20 år yngre kvinna beror inte på att hon är 20 år yngre. Kärleken har inga åldersgränser, säger Björn Afzelius. Han meddelar också att nästa gång han blir sjuk tillkallar han en läkare - inte en veterinär.


Björn Afzelius är tillbaka efter jättesuccén "Tusen bitar" (350 000 sålda ex i Skandinavien) för fem år sedan.
Nya skivan "Nära dej" lär inte göra gamla fans besvikna. Blandningen är i stort typisk Björn Afzeliusk: romantik och politik i lättnynnade pop-, latino- och visrefränger.

Vad vill du säga med din musik?
- Jag vill uppmuntra människor i deras dagliga gärning, få dem att ta nya tag, komma igen och säga att "det är klart att det går åt helvete ibland, men det finns en morgondag".

Varför har du blivit allt mindre politisk?
- Ju längre man lever, ju mer mångfasetterat blir livet. Men kvar finns mina grundläggande värderingar om solidaritet, rättvisa och att alla har rätt till ett anständigt liv.

Vad tycker du om dagens politiska musik?
- Så sent som i går hörde jag en fantastiskt fin låt av Latin Kings som handlade om hur djävla ute det är att gå omkring och sparka ned gamla kärringar på gator och torg. Det är bara ett av många exempel.

Det stör dig inte att folk vars principer du ogillar - bland annat ett moderat kommunalråd lyssnar på dig?
- Nej, jag tycker det är roligt att även moderata kommunalråd gillar det jag gör. Om han går och köper en endaste Afzelius-CD så får han garanterat fem politiska sånger med vänsterförtecken i plåten - även om han köper den för den där fina kärlekssången.

Varför väcker du så starka känslor? Det är liksom rätt att hacka på Afzelius.
- Ja, i den här stan på de stora tidningarna har det varit väldigt mycket gnäll i många många år. Jag vet inte varför, men så är det inte utanför Stockholm, förutom i viss mån Göteborg eftersom de sneglar så mycket på vad som skrivs i den här stan.

Kan det vara att du saknar humor i dina låtar?
- Ahh, jag tycker nog att jag kan vara rätt så lustig ibland, men en sån som Kjell Höglund är mycket bättre. Det är inte min genre.
- Om jag har 16 rader på mig som förhoppningsvis ska leva efter min död, då kan jag inte bara sitta och vitsa bort det förtroende jag fått från min publik.

Du blir ofta kallad dansbandsartist med patetiska kärlekstexter. Tar du åt dig?
- Nej, men jag tycker det är en väldigt endimensionell och förenklad bild av mig och vad jag sysslar med. Det är inte alls så att jag är dansbandsleverantör, men eftersom jag skrivit så många sånger och dansbanden ofta speglar vad folk tycker om så har vissa av mina sånger hamnat på repertoaren.
- Men det har också hänt Elton John, Dire Straits, Ulf Lundell och Bruce Springsteen så där tycker jag att jag är i gott sällskap.

Du har också fått en machostämpel, bland annat genom din bok där du skriver att kvinnor gillar brutal åtrå och våld. Hur macho är du egentligen?
- Inte mer macho än de flesta karlar. Det där är en klyscha.

Du gillar också boxning och. . .
- . . .Ja, men jag gillar blommor o c k s å, och jag gillar tjurfäktning o c h jag gillar romantik.

Feministerna rasade och sa att du gubbsjukt jagade småflickor när du sa att yngre kvinnor borde söka sig till äldre män för att de då blir behandlade bättre. Men hur är det det: Vill du ha yngre flickor?
- Nä, det vill jag inte. Jag vill ha en kvinna som uppskattar mig och som är min jämlike på så många plan som möjligt. Om den kvinnan är 20 eller 60 är fullkomligt egalt. Jag har aldrig sprungit med småflickor, jag har aldrig varit i förhållanden där jag varit speciellt mycket äldre än min partner.

Hur gammal är din sambo...
- Ja, n u har jag naturligtvis, eftersom du ändå frågade, en 20 år yngre sambo, men det är inte för att jag ville ha en tjugo år yngre sambo, utan för att jag blev förälskad i en person som råkade vara 20 år yngre. Hon kunde lika gärna varit 20 år äldre. Kärleken känner inga åldersgränser.

Du var nära att dö häromåret när du blev felmedicinerad inför en konsert. Har det påverkat dig?
- Jag fick en cortison-kur ämnad för en häst. Hade jag inte haft ett så starkt hjärta hade jag inte suttit här. Det var verkligen nära. Jag antar att det påverkat mig, men jag vet inte hur, jag tänker inte på det så ofta.
- Fast jag vet en sak: nästa gång jag blir sjuk kommer jag i n t e att tillkalla en veterinär.
 

Namn: Björn Afzelius, 47
Bor: Göteborg
Familj: Sambo och två flickor, 13 och 15
Yrke: Refrängsångare
Tjänar: 700 000 i fjol. Det varierar.
Röker: Som en borstbindare
Dricker: Ja, det gör jag. Helst vin.
Äter: Helst italienskt och franskt
Hobby: Resor
Senast lästa bok: "Den enda segern" av Guillou läser jag just nu.
Senast sedda film: "Bitter Moon" av Polanski. Strålande film.
Senast köpta skiva: Gipsy Kings senaste "Love and Liberté"

 

Så här tycker Björn Afzelius om...

Sverige:
Mitt fosterland och jag är en av nio miljoner lyckligt lottade människor som får bo i denna ombonade del av världen. Ju mer jag ser mig om i världen, desto tacksammare är jag mot försynen att jag blev född här.

Mikael Wiehe:
Min bäste vän.

Mauro Scocco:
"Sarah" var en väldigt bra poplåt.

EU:
Jag är motståndare, jag röstar nej. Jag tror att Sverige löper risken att förlora vissa grundläggande nationella intressen, till exempel offentlighetsprincipen, neutraliteten och vår kulturella särart.

Magnus Uggla:
En mycket, mycket begåvad kompositör.

Ulf Lundell:
En rese och en alltid brinnande låga i Sveriges samtida kultursfär. Jag hyser stor beundran för Lundell som konstnär och som människa.
 

Björn Afzelius förra platta sålde i över 350 000 exemplar i Skandinavien. Trots detta är hackas det mer på Afzelius än på de flesta musiker i Sverige. "Jag vet inte varför det är så", säger han.


Aftonbladet 1994-10-27