"Jag är hånad i musikkretsar"
3


Björn Afzelius känner sig förföljd av branschen
Musikern och sångaren Björn Afzelius anser att han blir hånad för att han säger vad han tycker. - Jag slaktas för att jag är politisk. Många i branschen tycker att jag är helt ute, medan det är OK för andra musiker att krypa omkring på alla fyra och leta ägg i lekprogram på TV, säger han.


Björn Afzelius fyllde femtio i januari, och separerade samtidigt från kvinnan som han levt med i sex år. Då var han mitt uppe i arbetet med nya skivan "Tankar vid 50". Låtarna handlar om att se tillbaka på åren som gått, om ensamhet och vad han egentligen har uppnått.

Förälskad på nytt
- Det finns en mörk sida i texterna som har med separationen att göra. Men så blev jag förälskad igen, så i två låtar senare handlar det om lycklig kärlek i stället.
Med nya skivan markerar Björn Afzelius att han envist står kvar på barrikaderna.
- Jag är rätt ensam där nuförtiden, det är bara Ulf Lundell och några till som fortfarande gör politisk musik i Sverige, säger han.
- För mig är det självklart att skriva om det jag tycker är viktigt. Jag förstår inte hur mina jämnåriga kolleger kan stå och sjunga om hur det är att hålla en tonårstjej i handen, när man själv har döttrar i den åldern.
Björn Afzelius berättar att folk ofta kommer fram till honom och tackar för att han fortfarande använder sångerna som uttryck för sitt samhällsengagemang. Samtidigt är han frustrerad eftersom han menar att han bemöts hånfullt både av musikbranschen och media.
- Att vara politisk i sångerna verkar vara som att fisa i kyrkan. Men vi måste inse hur verkligheten ser ut. Politikerna ljuger oss rakt upp i ansiktet, och ägnar sig mer åt småsaker än de stora frågorna. Det går inte längre att lita på att de håller sina löften.

Äcklad av hyllningar
För 20 år sedan sjöng du om exakt samma sak, då hette låten "Vem kan man lita på?". Har det verkligen blivit värre?
- Ja, det tycker jag. Beslut fattas över våra huvuden, och vi har inte samma möjlighet att påverka längre. I "Liten blues på gravens rand" går Björn Afzelius till attack mot människors sätt att hylla avlidna kändisar som Cornelis Vreeswijk och Ted Gärdestad.
- Jag kände äckel när Cornelis dog - nersupen och bortglömd - och sedan fick han en statsmannabegravning i TV. Det är obehagligt att folk vittnar om de dödas förträfflighet i stället för att hylla dem när de lever. Då kanske de hade dött lite lyckligare.

Tvingades ställa in
- Om du sätter värde på din farmor, så säg det till henne nu, medan hon fortfarande kan höra det.
I höst planerar Björn Afzelius att stanna hemma i Göteborg och jobba vidare på nytt material. Nyligen tvingades han ställa in sin Norge-turné på grund av ett halsvirus. Det har ryktats om att han skulle vara allvarligt sjuk, men det förnekar han bestämt.
- Det är mycket obehagligt med sådana rykten, säger han. Men jag är inte sjuk, utan siktar på en stor turné i Skandinavien i början av nästa år.

Namn: Björn Afzelius.
Ålder: 50.
Yrke: Musiker.
Bor: i Göteborg.
Familj: Sambo och döttrarna Rebecca, 18 och Isabelle, 16.
Aktuell: Med nya albumet "Tankar vid 50".

Sara Helldén
Aftonbladet 1997-10-12

50 - OCH FORTFARANDE ARG Björn Afzelius ser tillbaka på åren som gått på nya skivan "Tankar vid 50". Och han är fortfarande lika politisk i sina texter. Något som inte uppskattas av alla, enligt Afzelius.