Björn Afzelius Globetrotters - Innan Tystnaden
3

Av Tore Neset
Puls nr 5, 1982


Fra Hoola Bandoola Band og den svenske “musikrørelsen” på begynnelsen av 70-tallet kommer Michael Wiehe og Bjørn Afzelius. De har begge fortsatt med å synge Dylan på skånsk. Dessuten har de innimellom glimta til med låter som vil bli stående i skandinavisk visetradisjon.

  

Innan tystnaden er Afzelius’ sjuende LP siden han starta solokarriere i 1974. Det er ingen liten produksjon, men mye av det har vært prega av “nyttesanger” der støtte til en bestemt, dagsaktuell politisk sak har vært det vesentlige. Andre ganger har han kommet med ting som har pekt langt utover den traurige, skandinaviske venstresida. 

På sin siste LP finnes også dette skillet mellom (sikkert ektefølte) kampsanger og stor visekunst. Når Afzelius er dogmatisk, er han en nokså likegyldig artist. Det er imidlertid lite av sånt på denne plata. Her, i likhet med den forrige stiller Afzelius spørsmål ved sitt politiske trosfundament. Svarene blir mer eller mindre de samme som før, men som mottaker har man større nytte av at artisten oppfatter ideologi som eksistensiell krise.

I "Medan bomberna faller" er han en mann stilt fullstendig mot veggen. Låta er et totalt oppgjør med all opportunisme, gutter og pynt i samfunnet. Afzelius er hørbart arg, og det gjør denne låta til platas beste og sannsynligvis hans mest rockete kutt på aldri så lenge.

Ellers fins det fine viser med sarkasme og ærlighet. Det siste er noe som har preget Afzelius som artist i lang tid. Han trekker gjerne inn private konflikter som bilder på større problemer. Eksemplet her er "Man kan inte äga varann", der han går på tvers av det folk flest tror om den sterkt oppskrytte kjærligheten, sannsynligvis helt til de når pensjonsalderen.

Det man savner på denne plata er en helhet, slik kollega Michael Wiehe greide det med sin Sjømannsvisor i 1978. Afzelius sin innledning får en til å rykke til i stolen ("Medan bomberna faller") mens resten blir fine, men litt tafatte enkeltstykker dersom man hører dem i sammenheng. "Flickan i snøn", som handler om tenårings-sverige, der flere dør av selvmord enn i trafikkulykker, setter sammen med innledningslåta en standard Afzelius neste gang bør tenke seg nøye om før han avviker fra.