"Folkets røst" på hugget igjen ...og synes Norge bør stemme AP
3

Egil Hofsli,
Byavisa Trondheim 10.09.1997

Visst er ikke det politiske engasjement i Björn Afzelius dødt og borte. Den ferske 50-åringen er plateaktuell, og norgesvennen har fortsatt politisk brodd i sine tekster.

Om det er Torbjørn Jagland eller Yngve Hågensen - en mann Afzelius har stor respekt for - som har bedt Afzelius lansere CDen "Tankar vid 50" i Norge midt i den norske valgkampinnspurten, skal vi ikke uttale oss om Men her er en iallfall en svensk artist som mer enn gjerne legger ut om sin sosialistiske drøm og som oppfordrer oss nordmenn til å stemme Arbeiderpartiet. Selv om han slett ikke er overvettes begeistra for ståa i den sosialdemokratiske leiren i hjemlandet. Det sier han lynende klart i flere av tekstene på "Tankar vid 50"
- Altfor mange meget lovende politikere mister etter hvert gløden og blir handlingslammede i partiapparatet. Og ja: Det var mye bedre i Sverige på Olof Palmes tid. Nå er det altfor mye dumhet og korrupsjon. Det er det veldig få som tør å stå opp og si, men jeg hører det stadig vekk fra folk jeg møter, sier Afzelius som mer enn gjerne prater politikk mens han nyter dagens første kaffekopp på hotellet i Trondheim.

Som å føde unger
Det er tre år siden sist Afzelius ga ut ei skive med nytt stoff, men han benekter at han sliter med å lage nye sanger etter 25 år som plateartist.
- Denne gangen var skriveprosessen omtrent som å føde 13 unger fortløpende. Jeg laget en og så kom de andre nesten sammenhengende. Jeg mene det høres på plata også; Det er den samme stemningen, det hele er nesten en slags suite, sier Afzelius.

Ur Björn Afzelius' klipparkiv
Aktuell ved 50:

Plateaktuell og stadig med klare
 politiske meningen: Björn Afzelius

Men musikalsk er det veldig forskjellig, Afzelius har uten å rødme "forsynt seg i godteriposene", som er hans egen beskrivelse av det å "rappe" ting fra Beatles, Bo Diddley, Dire Straits, Neil Young, Bob Dylan...
- Vi diskuterte dette litt, jeg og produsent Jens Rugsted, ...om det var galt å gjøre så. Men vi har gjort det og står for det.

Fantastiske Pedersen
Til denne innpillinga har Afzelius plukket musikere fra både Sverige, Danmark og Norge. Norgesinnslaget er attpåtil svært knytta til Trondheim; gitarist Gunnar Pedersen - kjent ikke minst fra mange år ved Åge Aleksandersens side.
- Gunnar har lenge "mast" om å få spille inn en skive med meg, og nå var anledningen den rette. Gunnar er en fantastisk musiker, helt unik i Norden på sitt instrument. Han har et nydelig lyrisk uttrykk, sier Afzelius som ikke kan love at han og Pedersen blir å høre på samme scene med det første.
- Gunnar har så mye å gjøre med egne prosjekt, og jeg skal uansett ikke på turné før til våren. Men det hadde vært gøy å gjøre noe live med dette bandet, sier mannen som kanskje er den i Skandinavia som har laget flest livealbum (fire!). Han lover ikke noe nytt livealbum med det første, og kan heller ikke si noe om når neste Afzelius-skive kommer.
- Jeg planlegger ikke slikt, sier han og vet ikke helt hva han skal bruke høsten og vinteren til Men man er jo familiemann med to egne døtre og nyinnflytta kjæreste som også har en datter. -Så nå lever jeg med fire kvinner og det krever jo sitt, smiler 50-åringen.