Björn Afzelius Globetrotters - Grande Finale
3

Av Gerd Johansen
Nye Takter nr 166, 30.04.1986

I løpet av fem år har Björn Afzelius & Globetrotters gjort 347 konserter hvorav 24 i Norge. Hadde det ikke vært for at dette doble live-albumet markerer den grande finalen for samarbeidet mellom Afzelius og bandet kunne de sikkert samlet 24 fulle hus i året framover. En nesten mytisk popularitet er blitt Björn Afzelius til del i Skandinavia, og grunnen synes ganske åpenbar når man lytter gjennom disse fire platesidene.

Kombinasjonen av Svensktopp, enkle melodier med røtter på USAs vestkyst, og et klart og utvetydig budskap om ansvar og rettferdighet, synes å være et uslåelig og gullkantet konsept med appell til stadig yngre skarer av tilhengere.

"Grande Finale" er et livealbum, men kunne like gjerne vært en samler. Bortsett fra ovasjonene og enkelte kommentarer som binder sangene sammen, er det lite som lydmessig antyder at bandet står på scenen og ikke studio. Men det har på den annen side alltid vært Globetrotters styrke. De gikk ikke på scenen for å gjenskape platesoundet; de gikk i studio for å bevare livesoundet for ettertida.

Dobbeltalbumet er spilt inn på Saga og Falconercenteret i København 13. og 14. desember i fjor, og foruten kjente Afzelius-klassikere som "Till Min Kära" og "Sång Till Friheten", inneholder det et par nye ting (hvorav den varme, åtte minuter lange balladen "Høst" gjør sterkest inntrykk), og noe "standard-stoff", deriblant et Creedence-potpourri. Personlig hadde jeg nok gjerne sett at mindre enn til sammen en drøy plateside var viet The Band-, Dylan- og Creedence-klassikere, men på den annen side har Björn Afzelius & Globetrotters alltid hatt sine forbilders låter på repertoaret, så totalinntrykket av dette dobbeltalbumet er i grunnen intet mindre enn det tittelen antyder: en grande finale.

Og resten blir neppe taushet

Gerd Johansen