Den röda tråden
3

Av Conny Hultgren
Folket i Bild/Kulturfront 03.1999

En av Sveriges främsta låtskrivare har gått ur tiden. Björn Afzelius blev bara 52 år, men efter sig lämnar han en mängd vackra och kampfyllda sånger. Sånger som redan smekfullt tröstat i ensamheten, gallskrikits fram på konserter och som kommer att ha en fortsatt betydelse för kommande tillfällen.  Alla har sin grund i malmöitiska Hoola Bandoola Band, 60- och 70-talets pionjärer inom svensk proggmusik. Här spelade Afzelius tillsammans med bland annat Mikael Wiehe. Wiehe, som allt sedan dess varit en mycket nära vän och en kollega som Afzelius till och med utsett till den störste svenske kompositören genom tiderna.
När Hoola Bandoola Band splittrades under mitten av 70-talet flyttade Afzelius till Göteborg där han kom att inleda en solokarriär tillsammans med bandet The Globetrotters. Första egna skivan kom 1974 og hette "Vem är det som är rädd?". Sedan dess har Afzelius gett ut et 20-tal plattor där Mikael Wiehe, dragspelaren och pianisten Bengt Bygren och bassisten Hannes Råstam medverkat på många.

Strax innan Afzelius avled gav han ut en samlingsskiva med sina mest spelade sånger. "Den röda tråden" heter den och här finns många gamla klassiker. Vackert poetiska sånger som "Sång till friheten" och "Tusen bitar" vilka nått en stor publik, den berättande "Juanita" som kan få vem som helst med lite idealism tårögd, och "En kungens man" som ofta tros vara en svensk folkvisa. Men här finns också den kompromisslösa "Valet" som handlar om kampen mot rasism och ljuvliga "Ikaros" som alla föräldrar borde lyssna på.
Detta är några goda skäl till att införskaffa Afzelius sista skiva. Den huvudsakliga tyngden i "Den röda tråden" är lagd på relationsballaderna.
Afzelius hade även planer på att ge ut en mera politisk samling och en skiva med nytt material som han in i det sista höll på att spela in.
Björn Afzelius har skrivit sin sista hit. Men nog fick han rätt, Cornelis, när han för dryga 20 år sedan fick frågan om han såg något nytt och intressant inom svensk musik och svarade: "Det finns en kille nere i Malmö att hålla ögonen på. Han heter Björn Afzelius och han kommer att gå långt."