Björn Afzelius - Brystmelk på vinyl
3

Av Gerd Johansen
Nye Takter nr 247, 18.11.1987

Det ble ansett som en kjensgjerning at den akustiske trubaduren Björn Afzelius var det som var kommet for å bli etter at han oppløste bandet sitt - Globetrotters - etter fjorårets store ANC-galla. Men nå er Afzelius tilbake der han startet. Med opprørske tekster akkompagnert av rockens enkleste format: gitar, bass og trommer.

Gitaren tar Bengt "Blomman" Blömgren hånd om - "Sveriges egen blueshelt", ifølge Afzelius, som hadde ti minutter å avse før han gikk på Rockefellers scene for noen uker siden, alene med gitaren og til utsolgt hus. Hannes Råstam på bass har spilt i Globetrotters, og trommisen Tomas Olsson har spilt med Marie Bergman og blir ellers omtalt som "en institusjon i Göteborgs musikkliv".

Et rundt bord
Det er omkring et rundt bord de sitter, ridderne Afzelius har valgt å bruke i tittelen til sin nye LP, "Riddarna Kring Runda Bordet". Ingen skal bety mer eller mindre enn andre, — alle er like i kampen for å overleve. Det har vært Afzelius’ enkle budskap gjennom tolv LP-plater, og på den aktuelle LP-en er alt overflødig skjøvet unna. Tilbake står et tekstlig budskap mot et enkelt komp, innspilt live i studio.

- Du kan kanskje si at jeg har nådd fram til 40-åringens punkrevolusjon. Den spartanske instrumenteringen og det enkle soundet er en reaksjon på lydutviklingen også i min plateproduksjon. Mikaels og min LP var for eksempel ment å være en akustisk, enkel historie, men det endte opp med synther, kor og strykere!

Skal det tolkes dit hen at han ikke er særlig tilfreds med publikums- og kritikersuksessen "Mikael Wiehe & Björn Afzelius"?

- Jo, for all del, men det ble så mye... større enn jeg hadde tenkt, og jeg begynte å utvikle en trang til å hylle mine egne røtter på en så autentisk måte som mulig. Den enkle, folkelige rocken er min egen brystmelk, det som har gitt meg næring hele veien. Denne plata er en reaksjon på min egen utvikling de siste åra, et behov for å lage musikk med mennesker, for mennesker. 

Moskva
Om Afghanistanspørsmålet snakker vi lite, men uttalelser Afzelius & Wiehe lot falle om den saken under en konsert på gamle Club 7 rinner en i hu ved gjennomlytting av en av sangene på den nye LP-en, - "Glasnost".

- Jeg mener noe annet om den konflikten nå, enn jeg gjorde da. Ikke fordi jeg skifter mening med vinden, men fordi jeg i mellomtida har satt meg inn i de ulike sidene ved saken. Og en ting står jeg like steilt på nå som da: Du kan ikke ta stilling for eller imot noe som helst uten å skaffe deg tilstrekkelig kunnskap om emnet.

Politikk
Trubaduren Afzelius eller rockeren Afzelius, - uansett har han tunge, politiske meninger å føre til torgs, og han har tidligere beklaget seg over ungdommens tiltagende avpolitisering og mangel på engasjement.
- Det er en tendens som heldigvis ser ut til å ha snudd. Folk mellom 30 og 35 år ser ut til å være mest opptatt av å gjøre suksess på børsen, mens de som er ti år yngre er politisk utålmodige og har mot og initiativ til å vise hva de mener.

Økonomisk krise
Vi snakker heller ikke om den økonomiske krisa Afzelius ifølge skandinavisk presse skal ha havnet i. En krise som i klare tall dreier seg om nærmere to millioner i skattegjeld; dels som følge av den uventede avviklingen av plateselskapet Transmission, som Afzelius hadde interesser i, og dels for de fleste ukjente, svenske skattebestemmelser som sier at man skal betale skatt av penger man gir bort. Afzelius har i hele sin karriere gitt veldedighetskonserter, eller skjenket deler av spillehonorarer til ulike motstandsgrupper, særskilt i Sør-Amerika.

Nei, vi snakker ikke om det, men vi snakker litt om behovet for å tjene penger forholdsvis raskt. Og vi kommer inn på Inger Lise Rypdals nye LP med utelukkende Afzelius-materiale. Han er diplomatisk og mener at hun gjorde en utmerket jobb med hans sanger i et TV-program for noen år siden. - Forresten er Inger Lises LP blitt godt mottatt i Sverige, langt bedre enn her, så vidt jeg forstår?

Turné
Denne gangen var Björn Afzelius alene på turne i Norge, alene med gitaren. Og han trakk fulle hus de stedene han besøkte. Kan vi håpe på en turne med materialet og besetningen fra den nye LP-en?

- Vi skal spille en del rundt i Sverige, og til Norge kommer vi vel, dersom noen vil ha oss.

Og det vil vi nok; Skandinavia har ikke så mange gamle helter å skilte med.
Vi får ta vare på de vi har.

Gerd Johansen