Björn Afzelius död
3
Från rebell till folkkär.

Så utvecklades den mer än 20 år långa solokarriären för Björn Afzelius, som natten till tisdagen avled efter att en längre tid ha varit sjuk i cancer.


STOCKHOLM.

Björn Afzelius somnade in på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, där sambon Anette, 33 och döttrarna Isabelle, 18 och Rebecca, 20 vakade.

Samlingsskivan ''Den röda tråden'' som kom strax före jul blev inte Afzelius sista. Den 52-årige sångaren och låtskrivaren arbetade in i det sista med en ny skiva som var tänkt att släppas under våren. Låtarna var skrivna och inspelningarna i stort sett slutförda. Björn Afzelius önskan, medveten om sitt hälsotillstånd, var att skivan skulle släppas.

Björn Afzelius fick sitt genombrott i början av 70-talet i musikrörelsens flaggskepp Hoola Bandoola Band, där han bland andra jobbade med Mikael Wiehe, enligt Afzelius den störste kompositören och textförfattaren någonsin inom svensk populärmusik.

Samarbetet med Wiehe återupptogs flera gånger även efter Hoola Bandoola Bands splittring. Förutom Hoolas återföreningsturné här om året uppträdde paret som duo på flera turnéer och vid stödspelningar för olika behjärtansvärda och politiska ändamål.

Musikaliskt höll Björn Afzelius fast vid den klassiska rock- och poptradition han började i. Om någon förändring skedde rörde den snarare texterna.

- Det går mer mot relationstexter ju äldre jag blir och mindre mot de rena politiska texterna. Men försvaret för de svaga och de grundläggande principerna om solidaritet och rättvisa finns hela tiden där också, sade Björn Afzelius i en intervju för nyhetsbyrån FLT i slutet av förra året..

Han ansåg ändå att musiken var nyckeln till att folk lyssnade på honom.

- Det är tonerna som bär fram orden och inte tvärtom. Det är först när folk lärt sig en låt som de börjar lyssna på innehållet. (FLT)

ALF KYHLÉN
Dalarnas Tidningar 1999-02-17