Björn Afzelius håller ännu.
3
I måndags kväll drog han fullt hus på Avesta teater.
Succé för Afzelius
 
[AVESTA]
Med en känslighet och värme som bara ett riktigt proffs besitter gav Björn Afzelius en fantastisk konsert.
Publiken bjöds på en blandning av kärleksballader, politiska kampsånger och kärnfulla och humoristiska betraktelser.

- Nu är Carl Bildt och Ingvar Carlsson överens om att vi skall gå med i EU. För skam skull skall vi ha en omröstning - men den blir inte beslutande, utan rådgivande. Det är härligt att bo i en demokrati.
Applåder.

Björn slog ganska direkt an en radikal politisk ton.
Under dryga timmen varvade Afzelius, ensam med sin gitarr, både kända och mindre kända sånger. "Sång till friheten", "En kungens man", "Isabell" och "Ikaros" kände alla igen.
Han berättade om sin uppväxt, den tiden då han drömde om att bli boxare, fotbollsspelare och rocksångare - och hans far som blev besviken och ville att han skulle bli läkare, advokat, åtminstone lärare.

- En torsdag, när pappa lyckades övertyga mig om att jag hade en skuld till hela släkten och måste bli lärare, var vi helt överens; Jag skulle bli akademiker. Det höll till dagen därpå. Jag kom till en fest och där satt Mikael Wiehe. På lördagen var Hoola Bandola Band bildat.

Efter två inropningar och sista extranumret uppmanade han publiken att göra som han - rösta bort den borgerliga regeringen.
Applåder igen.

Björn trivdes i Avesta.
- Kommer gärna igen, sa han, smått tagen efter konserten.
Utanför dörrarna till Avesta teater trängdes folk för att köpa CD-skivor och Afzelius roman. I höst kommer hans 17:e skiva.

MIKAEL MOILANEN
SD 1994-03-24