Afzelius og hete havanøser
3

Av Elisabeth Holte,
Aftenposten 93-09-13


- Kvinner liker brutalt begjær! fyrer
sangeren Björn Afzelius løs i sin roman om sex, vold og fyll. 90 prosent sann, sier han selv.
"En gång i Havanna" blir så avgjort ikke boken svenske kvinnesakskvinner ønsker seg til jul etter at 46-årige Afzelius har brukt det siste året på å skrive om sine opplevelser med de

kubanske "mulattor". Afzelius, som gjennom tyve år har solgt halvannen million plater med kjærlighetssanger og har råd til å spandere både seg selv og andre saker på flickorna i Havana, har nok hatt det saftig på de kanter, hvis man skal tro boken. Selv sier Afzelius, med en politiske aktivistfortid fra Hoola Bandoola Band, at det var hans engasjement for Cuba som lå bak, og at boikotten av Castro-regimet gjør at folk flest har det kjempevanskelig.
Men samtidig har han åpenbart latt seg varme opp av sin egen manustekst.
- For av og til føltes det så godt at jeg tok meg en drink mens jeg satt og skrev, forteller han. Boken er da også som et eneste langt svensk-kubansk mannfolkblad, med helten Johnnys voldtektspregete sex, "hun-dyr" og "umettelige mulattkvinner, som er Guds gave til oss menn".
Sammen med Mikael Wiehe, som han nå lager en ny LP med, kommer Afzelius forøvrig til Oslo 25. september. Da har de norske damer som ikke har sans for myke menn og andre seigmenn, sjansen - iallfall til å høre ham synge. Andre kan bare gjespe over hele boken og Afzelius og alt sammen, og snu seg over på den andre siden.